Skapa med trolldeg

Det finns inget som är så roligt och så otroligt enkelt som att göra egen trolldeg. Ingredienserna är simpla och de allra flesta människor har de redan hemma i sitDSC_0637-1024x680t kök. Trolldeg är ett utmärkt sätt att underhålla rastlösa barn på, men även vuxna har mycket roligt med detta typ av pyssel.

Genom att blanda ihop basingredienser som mjöl, salt, vatten och olja har du skapat grunden till degen. De vanligaste måtten brukar vara 2 dl mjöl, 1 dl salt och 1 dl vatten. Oljan bör man vara försiktig med så cirka 1 matsked brukar räcka. Nu är det bara att sätta igång och knåda degen ordentligt. Skulle den bli för torr är det bäst att prova mer vatten innan man tillsätter mer olja.

Trolldeg är en deg som går mycket bra att måla så fort den har fått torka klart. Vanliga vattenfärger fungerar utmärkt, men också alla typer av hobbyfärger brukar vara mycket populära. Vill man undvika färger efter att skapelserna har torkat kan man istället använda sig av karamellfärg i olika färger. På så sätt har degen redan den färg man önskar och behåller denna även efter ett besök i ugnen.

Vad ska då degen göra i ugnen? När du väl har skapat klart dina figurer eller skålar vill du troligtvis att dessa ska hålla ett tag. Det vanligaste och snabbaste sättet att få degen torr är därför att använda sig av ugnen. Ställ dina skapelser på en plåt och använd gärna bakplåtspapper under. Ugnen ska sättas på 100 grader och att torka degen cirka 1 timme brukar vara alldeles utmärkt.

Kom ihåg att inte måla figurerna direkt efter att de kommit ut från ugnen utan låt dem gärna stå till dagen efter. Genom att låta degen vila härdas den och figurerna behåller den önskade formen.

Trolldeg passar stora som små och alla kan vara med och skapa. Ingredienserna är snälla, även om ett barn skulle råka stoppa degen i munnen.